Installer MPEG-2 licens på Raspberry Pi

Raspberry Pi er lavet med henblik på at den skal kunne købes af alle, derfor er der sparet alle steder hvor det er muligt. En af de steder der er sparet er i CPU’ens mulighed for at decode visse codecs, istedet for bare at ligge en licens ind fra starten, der ville forhøje prisen for alle, har man valgt en model hvor man selv køber en licens, hvis man vil bruge raspberry pi som mediecenter og har brug forat afspille disse codecs.

For mit vedkommende gælder det primært de optagelser jeg laver med min mythtv server, de ligger tit i MPEG-2 format og dem kan jeg så ikke uden videre afspille på min OpenElec installation på raspberry pi.

Løsningen er at købe en licens her: http://www.raspberrypi.com/mpeg-2-license-key/

Omregnet koster den ca. 25 dkr, det er lige til at overkomme, men hvordan får man den så installeret?

Inden man bestiller skal man lige hav fundet serienummeret på sin CPU, det gøres således:

SSH til din raspberry pi. På en Openelec er std. kodeord openelec, og brugernavnet er root. Fra windows kan man bruge Putty, på Linux kan man bruge terminalen og skriv:

ssh -l root ip-adresse-på-raspberry-pi

Når man er logget ind kører man kommandoen:

cat /proc/cpuinfo

Det ser sådan her ud:

root@stuen’s password:
##############################################
# OpenELEC – The living room PC for everyone #
# …… visit http://www.openelec.tv …… #
##############################################

OpenELEC (official) Version: 4.0.6
Stuen:~ # cat /proc/cpuinfo
processor    : 0
model name    : ARMv6-compatible processor rev 7 (v6l)
Features    : swp half thumb fastmult vfp edsp java tls
CPU implementer    : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant    : 0x0
CPU part    : 0xb76
CPU revision    : 7

Hardware    : BCM2708
Revision    : 000f
Serial        : 0000000002529fb3
Stuen:~ #

Min raspberry hedder Stuen, bare for at undgå misforsatåelser 🙂

Når man har fået fat i serienummeret kan man bestille sin licens.

Efter et par dage dumper der en mail ind, med en specifik genereret kode der passer til din raspberry pi, nu skal den så installeres, det gøres som følger:

Log ind på din raspberry med ssh igen, i mappen /flash skal der være en config.txt fil, måske findes den allerede, ellers skal den laves. Men inden vi gør noget skal vi lige sikre os at vi kan skrive i /flash mappen, den er nemlig mounted “read only”, vi remounter den lige med “read write”. Gør dette fra root folderen (cd /)

mount /flash -o remount,rw

Nu kan vi skrive i mappen og enten editere den fil der allerede ligger der, eller lave en ny. Filen skal indeholde en linie med “decode_MPG2=den-kode-du-fiki-din-mail”

vi /flash config.txt

tryk på “i” for at skrive i filen

tryk :wq for at gemme (kolon efterfulgt af w og q write/quit)

Vi er en editor der kan virke lidt besværlig til at begynde med, men lær dig selv de mest basale kommandoer, den findes stort set på alle Unix/Linux systemer

Når du har gemt filen skriver du reboot i konsollen, systemet genstarter og du kan nu se MPEG2 filer 🙂

EDNS på Technicolor TG799VN V2

I dag skiftede jeg Internet udbyder fra Telenor til Telia, begge kører med en Technicolor router, men med forskellige versioner. Den nye fra Telia er en technicolor TG799VN V2. Selve skiftet gik faktisk super nemt og det hele var oppe at køre efter ca. 30 minutter – men der var altså lige et lille problem med hastigheden

Jeg kører mit eget hjemmenetværk og bl.a. også en bind DNS server, hvor jeg bruger googles servere som forwarders. Jeg havde fine målinger på speedtest.net, men jeg kunne se at den var meget langt tid om at slå navnene op, hvis det overhovedet lykkedes. Et opslag mod dr.dk med dig/host svarerede meget langsomt, ofte slet ikke.

Jeg ændrede mine forward adresser til telieas egne, men lige lidt hjalp det 🙁

Til sidst begyndte jeg at se på logfiler i min dns servers syslog, og her fandt jeg problemet. Loggen havde masser af disse linier:

named[4505]: success resolving ‘www.dr.dk/A‘ (in ‘dr.dk‘?) after reducing the advertised EDNS UDP packet size to 512 octets

Ydermere kunne jeg se at min Technicolor havde over 60.000 i count på “udp_rate_limiting” i IDS funktionen.

Google ledte mig frem til denne Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Extension_mechanisms_for_DNS#Issues

Routeren havde altså et problem med Exentension mechanism for DNS som er en udvidelse af DNS protokolen der gør at man kan sende mere end 512 bytes pr. frame og som bl.a. er nødvendigt for at køre DNSSec.

Jeg har ikke tidligere haft problemer med dette, selvom jeg snart har haft en del forskellige routere i mit setup.

Jeg kontaktede Telia med mine observationer og aftalte med hotlinen at jeg sendte en mail med beskrivelse, så de havde noget at gå videre med. Vi aftalte også at vi lige kunne prøve at opgradere firmwaren, den flinke mand mente dog ikke at det ville virke – men det gjorde det 🙂

Så nu kører min Technicolor TG799VN V2 med firmware version 10.5.1.Q og lider ikke af manglende understøttelse for EDNS mere.